Állati eredetű melléktermék saját nyilvántartás kezelés és szállítás

Az állati eredetű melléktermék tulajdonosa, valamint az állati eredetű melléktermékek szállítását, kezelését, tárolását, feldolgozását, forgalomba hozatalát, értékesítését, felhasználását vagy ártalmatlanítását végző minden üzemeltető köteles a keletkezett, átvett vagy továbbadott állati eredetű melléktermékekről nyilvántartást vezetni, és azt legalább két évig megőrizni.

Kulcsszavak: állat, melléktermék

Állati melléktermék tulajdonosa, beleértve állattartókat, vengdéglátóipari egységeket, élelmiszer kis-, és nagykereskedelmi egységeket, közétkeztetőket, stb. valamint állati melléktermék szállítást, kezelést, tárolást, feldolgozást, felhasználást vagy ártalmatlanítást végző vállalkozás vagy meghatalmazottja.

A szállítási dokumentum kitöltésére és a nyilvántartás vezetésére elektronikus felület is rendelkezésre áll, melyet az "Ügyintézés indítása" linkre kattintva lehet kérelmezni a NÉBIH Ügyfélprofil rendszerén keresztül. Az elektronikus vezetéssel egyszerűsödik az éves/időszakos állati melléktermék bevallási kötelezettség.

Ahhoz, hogy meghatalmazottként járhasson el
- rendelkeznie kell az ÜPR-en elkészíthető "Állati eredetű melléktermék bejelentő rendszer" típusú meghatalmazással, valamint
- a tevékenységeket és a meghatalmazott személyt össze kell rendelni az MR-ben, amit ide kattintva vagy az ÜPR Állati eredetű melléktermék bejelentő rendszer (MR) jogosultság kezelése ügy elindításával tud megtenni.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

További kérdés esetén keresse fel a NÉBIH ügyfélszolgálatát a következő elérhetőségek valamelyikén:
telefonszám: 06-1/336-9000
email: ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu, allatimellektermek@nebih.gov.hu

További információt a NÉBIH portálon talál.

45/2012. (V. 8.) VM rendelet a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról 15. § és 17. §

NÉBIH