TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások

Az Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező ügyfelek a szolgáltatás használatával a TAJ-nyilvántartással összefüggő információkat érhetik el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: NEAK) rendszerében (betegéletút lekérdezés, biztosítotti jogviszony ellenőrzése, TAJ-szám érvényességének ellenőrzése, vénytörténet napló, kezelőorvosi és háziorvosi betegéletút megtekintési beállítások).

Kulcsszavak: Társadalombiztosítás, betegség, taj, nyilvántartás, lekérdezés, biztosítás, jogviszony, neak, nemzeti egészségbiztosítási alapkezelő, egészségbiztosítás, betegéletút, recept, nyilvántartás, tajkártya, tbkártya, korábbi egészségügyi szolgáltatások

A szolgáltatást Társadalombiztosítási Azonosító Jellel (TAJ-szám) és saját

A szolgáltatás használatának lépései:

  1. Jelentkezzen be az Ügyintézés indítása gombra kattintva a válaszott azonosítási móddal. 
  2. Válassza ki a használni kívánt szolgáltatástípus menüpontját és adja meg TAJ-számát (betegéletút lekérdezés és saját háziorvos adatok, és biztosítotti jogviszony lekérdezés esetén).

A szolgáltatás használata illetékmentes.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK)

Az egészségügyért felelős miniszter.

TAJ-szám érvényességének ellenőrzéséhez bármely TAJ-számot megadhat, de naponta 3 lekérdezési lehetősége van. Lekérdezést TAJ-szám, vagy személyi adatok ismeretében is lehet indítani. Az adatvédelmi jogszabályi előírások miatt az egyes konkrét lekérdezések eredményeképpen személyes információkhoz nem férhet hozzá (pl. csak azt tudhatja meg, hogy a megadott TAJ-szám létezik a rendszerben és érvényes).

Betegéletútra és biztosítási jogviszonyra vonatkozó adatokat csak az az azonosított személy kérdezhet le, aki a regisztráció tulajdonosa. A regisztrációhoz tartozó TAJ-szám ellenőrzésre kerül. Naponta korlátlan lekérdezési lehetősége van.

A „biztosítási jogviszony lekérdezése” menüpont alatt tekintheti meg a munkáltató által feltöltött foglalkoztatotti adatokat.

Az egészségbiztosítás biztosítotti/jogosulti nyilvántartása a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megállapításához adatokat nem tartalmaz. A szolgálati idő megállapításához szükséges nyilvántartással a nyugdíjbiztosítási szerv rendelkezik (nyugdíjbiztosítási adategyeztetés).

A „Betegéletút” menüpont alatt engedélyezheti vagy megtilthatja a vénytörténete megtekintését a patikák számára, valamint engedélyezheti/megtilthatja a betegéletútja megtekintését a kezelőorvosok, háziorvosok számára.

A szolgáltatás használatával megtekintheti azt is, hogy mely háziorvosok, kezelőorvosok, mely időpontokban kérdezték le az Ön betegéletút adatát, valamint mely patikák, mely időpontokban kérdezték le az Ön vénytörténet adatát a jogszabály által engedélyezett módon.

1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről

NEAK