Népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálat: emlőszűrés – országos szűrés

A lakossági emlőszűrés epidemiológiai módszerekkel bizonyítottan hatásos módja, az emlődaganat szempontjából kockázati csoportba tartozó, 45 és 65 év közötti nők népegészségügyi céllal kétévenként az emlő lágyrész röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés (mammográfia).

Kulcsszavak: népegészségügyi célú célzott szűrés, szervezett szűrés, emlőszűrés, emlőszűrő centrum, Komplex Mammográfiás Központ (KMK), Mammográfiás Szűrőállomás (MSZÁ), szűrésre jogosultság

A szervezett emlőszűrésre a Nemzeti Népegészségügyi Központtól érkező meghívást követően a meghívóban szereplő emlőszűrő centrumban és időpontban kell megjelenni.a meghívóval, a TAJ kártyával, ha vannak korábbi mammográfiás felvételei és emlővizsgálati leleteivel. Amennyiben a meghívóban jelzett időpont nem megfelelő, úgy a megadott telefonszámon új időpontot lehet kérni a szűrő centrumtól. Amennyiben a szűrőállomás a szűrésre jogosult lakóhelyétől eltérő településen van, úgy a szűrésen való megjelenésről a szűrőállomás kérésre igazolást állít ki. Az igazolást és a tömegközlekedési jegyet a kormányablakhoz benyújtva az utazás ára visszaigényelhető.

A szűrővizsgálat igénybevétele ingyenes.

A szervezett szűrésben való részvétel ingyenes, de ellátási jogosultság (biztosítotti vagy egészségügyi szolgáltatási jogosulti jogviszony) szükséges hozzá és csak meghívás alapján vehető igénybe.

Nem jogosult szűrésre az, akinél a vizsgálatot megelőzően már emlődaganatot diagnosztizáltak, és aki a vizsgálatot megelőző 22 hónapon belül már vett részt emlőszűrésen, vagy emlő diagnosztikus vizsgálaton.

Szervezett emlőszűrést csak a Nemzeti Népegészségügyi Központtal megállapodásban lévő emlőszűrő centrumok végezhetnek, amelyek listája és elérhetősége az alábbi linken található meg:

https://www.antsz.hu/portal/felso_menu/temaink/szures/emloszures?transactionid=-2635040667633049211


Hasznosnak találta az információt? Kérjük, hogy mondja el itt!

NNK