Növényvédő szer párhuzamos behozatala

Párhuzamos forgalmazási engedély birtokában Magyarországon forgalomba hozható olyan növényvédő szer, amelyet más európai uniós tagállam engedélyezett, amennyiben a NÉBIH megállapítja, hogy a növényvédő szer összetételében azonos valamely, Magyarországon már engedélyezett növényvédő szerrel (referenciatermék).

Kulcsszavak: Növényvédő szer, párhuzamos behozatal, paralel

Növényvédő szerek párhuzamos behozatalát annak kell kérelmeznie, aki az adott növényvédő szert Magyarországon ilyen formában kívánja forgalomba hozni.

Az engedély iránti kérelem az "Ügyintézés indítása" linkre kattintva elektronikusan benyújtható az e-papír rendszeren keresztül.

Az ügyet intézheti saját nevében, illetve meghatalmazottként is. Amennyiben meghatalmazottként szeretne eljárni, akkor az ÜPR-en elkészíthető "Általános célú elektronikus kérelem űrlap (e-papír)" típusú meghatalmazással kell rendelkeznie.

Ügyintézés határideje: 45 munkanap

Párhuzamos behozatal kereskedelmi célra: 500.000 Ft
A termelő által saját felhasználásra történő behozatal: 20.000 Ft

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Kérelem űrlap

További kérdés esetén keresse fel a NÉBIH ügyfélszolgálatát a következő elérhetőségek valamelyikén:
telefonszám: 06-1/336-9000
email: ugyfelszolgalat@nebih.gov.h

89/2004. (V. 15.) FVM rendelet a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról, jelöléséről, tárolásáról és szállításáról 20. § és 14. számú melléklet
Az Európai Parlament és a Tanács 1107/2009/EK rendelete a növényvédő szerek forgalomba hozataláról valamint a 79/117/EGK és a 91/414/EGK tanácsi irányelvek hatályon kívül helyezéséről 52. cikk

NÉBIH