Békéscsaba - Házassági névmódosítási eljárás

Magyar állampolgár házassági családi nevének módosítása. A házasság fennállása alatt, vagy megszűnését követően bármely anyakönyvvezető előtt vagy külföldön élő magyar állampolgár bármely hivatásos konzuli tisztviselőnél is kezdeményezhető eljárás, függetlenül a házasságkötés helyétől, vagy az ügyfél lakóhelyétől. A házasság fennállása alatt indított eljárásban a választott névviselés kihatással lehet a házasságból a névmódosítás után születendő gyermekek születési családi nevére, ezért ebben az esetben szükséges lehet a másik házas fél jelenléte is.

Kulcsszavak: házasság, névmódosítás

Az érintett ügyfelek.

A házasság fennállása alatt, vagy megszűnését követően bármely anyakönyvvezető előtt vagy külföldön élő magyar állampolgár bármely hivatásos konzuli tisztviselőnél is kezdeményezhető eljárás, függetlenül a házasságkötés helyétől, vagy az ügyfél lakóhelyétől.

3.000,- Ft illeték

Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala - anyakönyvvezető, külföldön élő magyar állampolgár bármely hivatásos konzuli tisztviselőnél is előterjesztheti.

Felettes szerv: anyakönyvi szakmai felügyeleti szerv: Békés Megyei Kormányhivatal

Jogorvoslat: Az anyakönyvvezető döntésével szemben közigazgatási per indítható. A közigazgatási per indításához a hatóság döntésének közlésétől számított 30 napon belül az anyakönyvi hatóságnál előterjesztendő, de a területileg illetékes Törvényszékhez címzett 20.000,- Ft illetékköteles keresetlevél formájában benyújtandó jogorvoslattal lehet élni.

A gördülékeny ügyintézés érdekében javasolt az anyakönyvvezetőkkel történő előzetes telefonos vagy személyes egyeztetés.

Békéscsaba Település