Kiskereskedelmi létesítmények által marginális, helyi és korlátozott tevékenységként végzett állati eredetű élelmiszer előállítás bejelentése

A rendelet lehetővé teszi, hogy azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek marginális, helyi és korlátozott tevékenységként, a végső fogyasztó számára történő értékesítés céljából az átadás helyén élelmiszer-feldolgozási tevékenységet végeznek, vagy egy másik kiskereskedelmi létesítményt látnak el állati eredetű élelmiszerrel, vagy mindkét tevékenységet végzik, húst előredarálhatnak, előkészített húst és húskészítményeket, halászati termékeket állíthatnak elő, valamint állati eredetű élelmiszerek kereskedelmi előrecsomagolást is végezhetik. 

Kulcsszavak: kiskereskedelmi, létesítmények, marginális, helyi, korlátozott, tevékenység, állati, eredetű, élelmiszer, előállítás, bejelentés

Kiskereskedelmi létesítményt üzemeltető élelmiszer-vállalkozó, meghatalmazásra van lehetőség.

Szükséges megadni az alábbi információkat:

Vállalkozás neve, székhelye, telephelye, tevékenységek felsorolása, adószám, cégjegyzékszám/vállalkozói igazolvány szám, létesítmény: működési engedély/nyilvántartásba vételi száma.

60 nap.

Eljárási díj, illetve eljárási illeték mentes eljárás.

Telephely szerinti élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatal.

A fellebbezési lehetőség az ügyfél előtt nyitva áll, a fellebbezést a Megyei Kormányhivatalnak kell címezni, és a döntést hozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalhoz kell benyújtani.

1, Vendéglátó termékek előállítására, forgalmazására vonatkozik-e a jogszabály? Az e rendeletben foglatakat nem kell alkalmazni, tekintettel arra, hogy külön jogszabály rendelkezik ezen tevékenység végzéséről. 2, Kiskereskedelmi létesítmények lefagyaszthatnak-e húst? Tilos lefagyasztani húst, darált húst, előkészített húst, húskészítményt. Darált húst, előkészített húst, húskészítményt fagyasztott húsból előállítani tilos. 3, A kiskereskedelmi egységben pl. sajtdarabolást, előszeletést követően a minőségmegőrzési időtartama hogyan állapítható meg? A csomagoláson feltüntett fogyaszthatósági/minőségmegőrzési időtartam nem lehet hosszabb mint az eredeti termék minőségmegőrzési ideje. Javasolt, hogy tárolási kísérletekkel ellenőrizzék, hogy hány napig garantálható a megfelelő érzékszervi tulajdonság és az élelmiszerbiztonság.

EKEIDR2