Népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálat: méhnyakszűrés – országos szűrés

A lakossági méhnyakszűrés epidemiológiai módszerekkel bizonyítottan hatásos módja a méhnyak daganat szempontjából kockázati csoportba tartozó 25 és 65 év között nők népegészségügyi céllal egyszeri negatív eredményű szűrővizsgálatot követően háromévenként végzett méhnyakszűrése, különös figyelemmel a méhnyakelváltozások sejtvizsgálatára (citológia).

Kulcsszavak: népegészségügyi célú célzott szűrés, szervezett szűrés, méhnyakszűrés, szűrésre jogosultság, szűrő védőnő, területi védőnő, nőgyógyász, nőgyógyászati szűrés, szakorvosi méhnyakszűrés, citológiai szűrés

A szervezett méhnyakszűrés a Nemzeti Népegészségügyi Központ által küldött meghívó kézhezvételét követően a meghívó mellékletében szereplő nőgyógyászati szakrendelések valamelyikén, vagy –amennyiben a területi védőnőnő szűrésre jogosult – a védőnői tanácsadóban vehető igénybe. A szűrésre a meghívót, a TAJ-kártyát és az előző vizsgálatok leleteit kell elvinni.

A szűrővizsgálat igénybevétele ingyenes.

A szervezett méhnyakszűrésben való részvétel ingyenes, de ellátási jogosultság (biztosítotti vagy egészségügyi szolgáltatási jogosulti jogviszony) szükséges hozzá. A szűrést nőgyógyászati szakrendelésen végzik; azokon a településeken, ahol van szűrővizsgálat végzésére jogosult védőnő, ott a szűrés a tanácsadóban a területi védőnőnél is igénybe vehető. A meghívó tartalmazza a lakhely szerint legközelebb igénybe vehető szakorvosi rendelések helyszínét, illetve amennyiben elérhető, akkor a területileg illetékes szűrő védőnő nevét, elérhetőségét és a tanácsadás idejét is. Utóbbi esetben a szűrésre jogosult személy dönthet, hogy a szakorvosi vagy védőnői szűrést (amennyiben a védőnője szűrésre jogosult) kívánja igénybe venni.

Nem jogosult szűrésre az, akinél a vizsgálatot megelőzően már méhnyakrákot diagnosztizáltak, vagy 34 hónapon belül volt citológiai szűrése, valamint azon nők, akik diagnosztikus nőgyógyászati citológiai vizsgálaton, nőgyógyászati szűrővizsgálaton, nőgyógyászati citológiai szűrővizsgálaton, cervicalis kenetvételen vettek részt.

A szervezett méhnyakszűrésről az alábbi linken tájékozódhat: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/szures/mehnyakszures

Hasznosnak találta az információt? Kérjük, hogy mondja el itt!

NNK