Közgyógyellátási igazolvány elvesztésének, megrongálódásának bejelentése és cseréje iránti kérelem

Az ügyfél bejelentése alapján az elveszett, megrongálódott közgyógy igazolványt a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási feladatkörében eljáró megyeszékhelyen működő járási hivatal a jogosultság igazolására alkalmatlanná nyilvánítja - érvényteleníti -, ezzel az igazolvány a megállapított jogosultsági időtartam előtt hatályát veszti. Ezt követően a kijelölt járási hivatal 15 napon belül új igazolványt állít ki, melyet megküld a jogosult részére. Kivételesen indokolt esetben az ügyfélszolgálaton azonnal is intézik.

Kulcsszavak: Közgyógyellátási, igazolvány, elvesztés, megrongálódás, bejelentés, csere, kérelem

Közgyógyellátásra jogosult személy, törvényes képviselője, vagy meghatalmazottja. Az ügyfél nem csak személyesen járhat el.

A ügyfél lakóhelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási feladatkörében eljáró megyeszékhelyen működő járási hivatalokban, a fővárosban, illetve Pest megye tekintetében a XIII. Kerületi Hivatalban kell bejelenteni. 

A bejelentést követő 15 nap.

A bejelentéshez külön dokumentum csatolására nincs szükség.

Az eljárás költség- és illetékmentes.

A ügyfél lakóhelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási feladatkörében eljáró megyeszékhelyen működő járási hivatalok, a fővárosban, illetve Pest megye tekintetében a XIII. Kerületi Hivatal 

Nincs jogorvoslat.

Az új igazolványt az egészségbiztosítási feladatkörben eljáró kijelölt járási hivatalnál történő bejelentést követően - indokolt esetben azonnal, - vagy postai úton 15 napon belül állítják ki. Az eljárás még az elveszett igazolvány pótlása esetén is díjmentes. Az egészségbiztosítási szerv ügyfélszolgálatán az elveszett igazolvány helyett az új igazolvány átvételére - előzetes egyeztetés alapján, vagy a kérelem benyújtásával egyidejűleg - azonnal is lehetőség van. Személyes ügyintézéshez időpontot is foglalhatnak az ügyfelek. 

EKEIDR2