Élelmiszerforgalmazás regisztrációja: valamennyi élelmiszer és/vagy vendéglátó-ipari termék

Élelmiszerforgalmazás regisztrációja: valamennyi élelmiszer és/vagy vendéglátó-ipari termék tevékenység minden olyan természetes személyt vagy gazdálkodót érint, aki Magyarország területén kis vagy nagykereskedelmi tevékenységet végez, és mindenféle élelmiszer értékesítése történik az üzletben, vagy az üzleten kívüli, mozgóbolt útján történő, közterületen, vásáron vagy piacon, bevásárlóközpontban folytatott élelmiszer forgalmazási tevékenység során.

Kulcsszavak: élelmiszerforgalmazás, regisztráció

Élelmiszerforgalmazás regisztrációja: valamennyi élelmiszer és/vagy vendéglátó-ipari termék tevékenység minden olyan természetes személyt vagy gazdálkodót érint, aki Magyarország területén kis vagy nagykereskedelmi tevékenységet végez, és mindenféle élelmiszer értékesítése történik az üzletben, vagy az üzleten kívüli, mozgóbolt útján történő, közterületen, vásáron vagy piacon, bevásárlóközpontban folytatott élelmiszer forgalmazási tevékenység során. A vállalkozás élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatosabb élelmiszereket is forgalmaz hűtést igénylő állati terméket és/vagy vendéglátóipari terméket. Ezek mellett forgalmazhat nem állati eredetű termékeket és hűtést nem igénylő állati eredetű termékeket is..
A Nébih-hez be kell jelenteni az ügyfélre és a tevékenységre vonatkozó adatokat nyilvántartásba vétel céljából. A Nébih FELIR azonosítót állapít meg a nyilvántartásba vétel igazolására. Élelmiszerforgalmazás regisztrációja: valamennyi élelmiszer és/vagy vendéglátó-ipari termék tevékenységet csak FELIR azonosítóval rendelkező ügyfél folytathat.
A FELIR azonosítóval rendelkező ügyfél köteles bejelenteni a NÉBIH-hez az adataiban bekövetkezett változást, annak bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül.

Fontos, 2021. július 1-től a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert.

Az ügyet indíthatja saját nevében, illetve meghatalmazottként is. Amennyiben meghatalmazottként szeretne eljárni, akkor "ÜPR regisztráció" típusú meghatalmazással kell rendelkeznie.

Díjmentes

 

Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról 6. cikk
2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 23. § (2) bekezdés és 38/B. §
578/2020. (XII. 14.) Korm. rendeletaz élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről

NÉBIH